Karaman Devlet Hastanesi Girişimsel Radyoloji konusunda hastalarına son teknoloji tedavileri uygulayarak hizmetlerine devam etmektedir.
Karaman Devlet Hastanesi Girişimsel Radyoloji bölümümüzde; anjiyografi, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri eşliğinde ciltteki küçük bir kesiden (perkütan) veya damar içinden (endovasküler) özel iğne, tel, kataterler (ince uzun esnek borucuklar) vb. kullanarak tanı ve tedavi hizmeti sağlanıyor. Radyoloji Uzmanımız Uzm.Dr.İsmail Karluka girişimsel radyoloji konusunda açıklamalarda bulundu;Girişimsel Radyoloji Nedir? Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Girişimsel Radyoloji Cerrahi bir yöntem değildir. Girişimsel radyoloji, anjiyografi, ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerini rehber olarak kullanarak, ameliyatla yapılan tedavileri ameliyatsız yapan bölümdür. Girişimsel Radyoloji göz hastalıkları ya da kalp hastalıkları uzmanlığı gibi tek bir konu ya da organ sistemi ile uğraşmaz. Birçok organ sisteminin daha önce ameliyatla yapılan tedavilerini ameliyatsız olarak yapar.Girişimsel radyoloji alanı kalp damarı dışında, anjiyo ile yapılan tüm damar tedavilerini (tıkanma, balonlaşma, kanama gibi) kapsar. İğne biyopsilerini, vücut içindeki sıvı ve kist tedavileri yapar. Bazı kanserleri (özellikle karaciğer) tedavi eder. Varis tedavisi yapar. Görüldüğü gibi damar hastalıkları önde olmakla birlikte pek çok değişik hastalığı tedavi eder. Tüm işlemlerde ortak nokta tedavilerin bir iğne deliğinden girilerek yapılması ve ameliyata gerek olmamasıdır. Hastaların tedavi edici işlemlerinde çoğunlukla yüksek teknoloji içeren cihazlar kullanılır.Girişimsel Radyoloji’de, damar sertliğinin oluşturduğu damar tıkanıklıkları ve bunların ortaya çıkardığı hastalıklar tedavi edilir. Ayrıca, onkolojik hastalıkların tedavisinde; özellikle karaciğer kanseri, böbrek kanseri, pankreas kanseri ve akciğer kanseri tedavisinde kullanılır. Bacak varislerinin tedavisinde, ana atar damar olan aort'un genişlemesinde, yani aort anevrizmasında etkin olarak kullanılmaktadır. Tıp, yeni teknolojik tedavilere doğru ilerliyor. Hastaya en az acı verecek ve onun konforunu en az bozacak şekilde yapılan tedavi yöntemleri ileri teknolojiyle gerçekleştirilebilir.Kesisiz ve ameliyatsız uygulamalar yapan, yüksek ve ileri teknolojinin kullanıldığı, Girişimsel Radyoloji’de; Bilgisayarlı Tomogrofi, Manyetik Rezonans, Ultrasonografi, Anjiyografi gibi özel cihazlar kullanılmaktadır. Bunun yanında, çok özel üretilmiş tıbbi malzemeler ve onların arkasından gelen yan malzemelerle birlikte uygulanan tedavi yöntemlerini kapsar.
Girişimsel Radyoloji’deki işlemlerin süresi, cerrahi işlem süresine oranla, oldukça kısadır. Bu da, komplikasyonların ve sonradan ortaya çıkacak dezavantajların daha az olmasını sağlar. Genel olarak genel anestezi gerekmez. En uzun işlem iki saati geçmemektedir.
Girişimsel Radyoloji’ye gitmeden önce büyük bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur.Bir hastanın, Girişimsel Radyoloji tedavisine karar verildiğinde, o hastanın gece 24.00'den sonra yemek yememesi yeterlidir. Sabah aç karnına gelmeleri ve varsa kullandıkları ilaçları yanlarında getirmeleri yeterlidir.
Girişimsel Radyoloji uygulamalarını kimler yapar?
Girişimsel Radyoloji uygulamalarını, radyoloji uzmanları ve radyoloji üzerine özel eğitim almış girişimsel radyologlar yapar. Hem cerrahi branşları, hem dahili branşları, hem de anatomiyi çok iyi bilmek zorundadırlar. Tıptaki yeni teknolojileri, yeni bilgileri, zamanında ve eksiksiz takip edebilmelidir. Karaman devlet hastanesi radyoloji uzmanları girişimsel radyoloji alanında en üst düzey teknoloji ile bölgesindeki hastalara hizmet vermeyi sürdürmektedir.