Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın ilk aşamasında en sık görülen çölyak belirtileri şöyledir:Karında öne doğru beliren şişkinlik,
Yaşa göre normalden fazla zayıflık
Kansızlık, kas zayıflığı
Kusma ve iştahsızlık
Gaz şikayetleri ve dışkı anormalliği
Ağız içinde aft oluşumu
Eklem ve kemik ağrısı
Sinirli ruh haliKaşıntılı cilt ve döküntüler olarak sıralanabilir. Bu belirtilerden birçoğu farklı hastalıkların da belirtileri olabileceği için doğru tanının konması adına kan testleri, endoskopi, doku örneği incelenmesi gereklidir.Çölyak hastası olan birinin beslenme düzenini yeniden ayarlaması ve glüten tüketmemesi gerekmektedir. Glüten olmadığında hastalığa dair belirti de kalmaz. Glütenli ve glütensiz yiyeceklerin ayrılması için mutlaka bir uzmandan beslenme yardımı alınması ve buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların tüketilmemesi gerekir. Hazır gıdalar, bisküviler, çikolatalar, sakız, malt içecekler de glüten içerir ve hastaların neredeyse her yiyeceğe şüpheyle bakması gerekmektedir. Bu noktada gıdaların dışında da glüten riskinden bahsedilebilir. Bazı ilaç, şampuan gibi ürünler de glüten içerebilir.Glütensiz beslenme için mısır, pirinç, mercimek, fasulye, fındık, soya gibi yiyeceklerin tüketilmesi mümkündür. Ayrıca besin değeri yüksek kuru yemişler, kırmızı et, bütün sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri, bal ve yumurta gibi gıdalar alınabilir.Diyete uyulmadığında kemik erimesi, halsizlik, osteoporoz, depresyon, düşük, kısırlık, ince bağırsak kanseri, lenfoma gibi hastalıkların ortaya çıkma riski artar. Ayrıca çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir. Bunun dışında glüten diyeti devam ettiği sürece hastalık sorun yaratmayacaktır. Ancak rutin kontrollerin yaptırılması da kritik öneme sahiptir.
Hastalığın ilk aşamasında en sık görülen çölyak belirtileri şöyledir:Karında öne doğru beliren şişkinlik,
Yaşa göre normalden fazla zayıflık
Kansızlık, kas zayıflığı
Kusma ve iştahsızlık
Gaz şikayetleri ve dışkı anormalliği
Ağız içinde aft oluşumu
Eklem ve kemik ağrısı
Sinirli ruh haliKaşıntılı cilt ve döküntüler olarak sıralanabilir. Bu belirtilerden birçoğu farklı hastalıkların da belirtileri olabileceği için doğru tanının konması adına kan testleri, endoskopi, doku örneği incelenmesi gereklidir.Çölyak hastası olan birinin beslenme düzenini yeniden ayarlaması ve glüten tüketmemesi gerekmektedir. Glüten olmadığında hastalığa dair belirti de kalmaz. Glütenli ve glütensiz yiyeceklerin ayrılması için mutlaka bir uzmandan beslenme yardımı alınması ve buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların tüketilmemesi gerekir. Hazır gıdalar, bisküviler, çikolatalar, sakız, malt içecekler de glüten içerir ve hastaların neredeyse her yiyeceğe şüpheyle bakması gerekmektedir. Bu noktada gıdaların dışında da glüten riskinden bahsedilebilir. Bazı ilaç, şampuan gibi ürünler de glüten içerebilir.Glütensiz beslenme için mısır, pirinç, mercimek, fasulye, fındık, soya gibi yiyeceklerin tüketilmesi mümkündür. Ayrıca besin değeri yüksek kuru yemişler, kırmızı et, bütün sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri, bal ve yumurta gibi gıdalar alınabilir.Diyete uyulmadığında kemik erimesi, halsizlik, osteoporoz, depresyon, düşük, kısırlık, ince bağırsak kanseri, lenfoma gibi hastalıkların ortaya çıkma riski artar. Ayrıca çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir. Bunun dışında glüten diyeti devam ettiği sürece hastalık sorun yaratmayacaktır. Ancak rutin kontrollerin yaptırılması da kritik öneme sahiptir.