Ses Kısıklığı Neden Olur?

TAKİP ET

Ses kısıklığı neden olur nasıl geçer? Ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığı nasıl geçer?

Genellikle uzun süre bağırmak zorunda kalındığında ses telleri zarar görür ve bu da ses kısıklığına neden olur. Yani normal bir şekilde konuşmaya çalışsak bile bunda başarılı olamayız. Ses bozukluğu alanında uzman Stten Martinkosky'e göre yüksek sesle bağırma sonucunda ses telleri aşırı bir kuvvetle titrer ve netice de ses tellerinde şişme ve doku kanaması gibi istenmeyen durumlara neden olur.

Martinkosky, ses tellerinin gırtlakta bulunan bir kastan oluştuğunu ve tıpkı keman telleri gibi yan yana olan iki kalın tel şeklinde olduğunu belirtmektedir. Buna göre nefes alınıp verilirken ayrı duran bu teller konuşma esnasında bir araya gelerek titreşirler. Bağırma gibi yüksek ses çıkarma durumlarında da ses telleri çok fazla gerilerek yüksek hava basıncının oluşmasına neden olurlar. Oluşan yüksek hava basıncı sayesinde de ses telleri ani bir şekilde açılırlar ve bu şekilde ses çıkarırlar.

Ani hava çıkışı nedeniyle gırtlakta tıpkı bir vakum etkisi oluşur ve ses telleri hızlı manyetik alanın belirli bir kritik değeri aşması sonucunda da süper iletkene dönüşürler. Sonuç olarak çarpma etkisi oluşur ve bu çarpma sonucunda da ses telleri zarar görür. Ses tellerinde oluşan zedelenme ve şişme gibi durumlar tellerin işlevini yerine getirememesine neden olur. Ses telleri içerisinde hava girmemesi gerekirken bu durumda ses telleri içerisine hava kaçacaktır. Sonuç olarak da konuşma durumunda gırtlakta rahatsızlık hissedilecek ve fazla havanın dışarı çıkması nedeniyle de ses kısıklığı meydana gelecektir.

Zedelenmiş ve şişmiş ses tellerinin bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.

Dinlendirilmediği durumlarda ses tellerinde nasıra benzer bir ur oluşabilmektedir. Bu durumda da cerrahi müdahale zorunlu hale gelmektedir. Ses tellerinin dinlendirilme süresi yaklaşık iki haftadır. Bu süre içerisinde ses yavaş yavaş normale dönecektir.

Ses kısıklığı neden olur nasıl geçer Ses kısıklığına ne iyi gelir Ses kısıklığı nasıl geçer