Mehmet Bayram: Kurbağanın gözü, çiftçinin canı çıkacak

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Karaman ve Konya Ovasına su gelene kadar kurbağanın gözü, çiftçilerin canının çıkacağını söyledi.

Bayram, "Yaklaşık bir yıllık bir zaman dilimi içerisinde Genel ve Yerel seçimi tamamlanmasına kısa bir süre kaldı ama maalesef Karaman ve Konya tarımı için hatta ülkemiz tarımı için büyük önem taşıyan  dış havzalardan Karaman ve Konya Ovasına gelecek Sulama Projeleri ile  ilgili konuşan müjde verecek hatta gündemine alan somut bir adım atan maalesef hiç bir kimse yok. Konya ve Karaman ovasının ülke tarımı için önemini yaşanan kuraklık ve su sıkıntısını seçim sürecinde İllerimize gelen hükümet yetkililerine, siyasilere bugün anlatamazsak ne zaman anlatacağız. Karaman ve Konya ovasına hayat verecek bereketli topraklarımızı suyla buluşturacak  olan yıllardır tamamlanmayan KOP Mavi Tünel kapsamında Hotamış göletine suyun gelmesi sadece kâğıt üzerinde kalan, Karadağ Sulama Projeleri ne zaman tamamlanacak. Yaşanan ekonomik gelişmeler ve kuraklık sonrası önümüzdeki üretim sezonu öncesinde bitkisel üretim planlaması yapmakta zorlanan üreticilerimiz artık somut adımlar bekliyor. Ülkemizi besleyen, %80 tarımla geçinen Karaman ve Konya ovasının su sıkıntısına hep birlikte çözüm bulmamız gerekiyor.
Artık yerin altında su kalmadı bunu görelim artık tek çare dış havzalardan su gelmesi Kızılırmak, Göksu, Karasu, Manavgat çayı  Akdeniz’in tuzlu suyuna dökülen bu suların ovamızın bereketli topraklarına getirilmesi için lütfen çaba sarfedelim, gündemden düşürmeyelim. Konya ve Karamanımızı ziyaret eden hükümet yetkililerine artık yüksek sesle bunu söyleyelim sesimizi duyuralım artık bu işin dur zamanı kalmadı bunu hep birlikte görmeliyiz" dedi.

PROJELER TANITILIYOR, SONRA DSİ RAFLARINA KALDIRILIYOR

Karaman Ziraat Odası Başkanı Bayram, "Projeler tanıtılıyor sonra DSİ raflarına kaldırılıyor arayan soran yok, kısaca bir örnek verecek olursak 2016 yılında tanıtımı yapılan Karadağ sulama projesi tam 8 yıl geçmesine karşın halen hayata geçirilemedi. Bu projede Karaman tarımı için hayati önem taşımaktadır. Karadağ Sulama Projeleri kapsamında 28 yerleşim yerinde 43.540 hektar alanın sulanacağını bunun ülkemiz tarımı ve Karaman  için hayati öneme sahip olduğunu bilmemiz gerekiyor. Karaman’ın geleceğini de kurtaracak işler yapmak ve o işlerin yapılması için gayret göstermeliyiz. Bunun için havza dışı su kaynaklarından bölgemize su getirmek için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Mavi Tünel’den yaklaşık 414 milyon metreküp suyu ova ile buluşturacak olan, alternatif projelerle ovaya 650 milyon metreküp su daha getirilmesi için çalışmalar yapılmalı, hükümetimiz bu bölgelerde su ihtiyacının olduğunu gördüler, tespit ettiler ama çalışmalarda yaklaşık 8 yıldır maalesef yol alamadık, rafta kaldı. Geçmişte başlatılan bir fizibilite çalışması  var. Biz de Ziraat Odası olarak Karaman’a suyun gelmesi için çok çabalıyoruz, hayal etmek başlamak bitirmenin yarısıdır diyoruz sürekli hükümet yetkililerine siyasilere bu konuları anlatıyoruz, gündemde tutmak için çaba gösteriyoruz.  Artık bu işin şakası yok bir an önce devam etmekte olan sulama projelerinin tamamlanması, dış havzalardan su gelmesi için yeni projeler hayata geçirilmesini istiyoruz, çünkü dur zamanımız kalmadı suya büyük ihtiyacımız var" diye konuştu.

Karaman ve Konya Ovası