Mehmet Bayram: Gözü dönmüş kişiler, çiftçileri hedef aldı
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, çiftçinin tarım sektöründe yaşanan fiyat dalgalanmalarını fırsat bilen kişilerin hedefi haline geldiğini belirterek, 'Gözü dönmüş kişilerin, çiftçileri hedef alarak piyasaya sahte gübre ve tarım ilaçları sürmeleri oldukça tehlikeli bir süreç başlattı' dedi.
SAHTE VE TEHLİKELİ ÜRÜNLER YABANCI ÜLKELERDEN ÜLKEMİZE SOKULUYOR
Bayram, “Bu sahte ürünler yabancı ülkelerden çeşitli yollarla getirilerek ülkemize sokulmaktadır. Ayrıca bu ürünleri internet üzerinden normalin yarı fiyatına hatta daha ucuza almanın mümkün olduğu görülmektedir. İçinde ne var ne yok belli olmayan, kullanıldığı yerdeki tüm organizmaları öldürebileceği de unutulmaması gereken bu sahte ürünler çok büyük bir tehlike yaratıyor. Uzmanlar, "Sahtekârların yöntemleri 'Bu kadar da olmaz' dedirtiyor. Orijinal ilaç ve gübre ambalajlarına bir miktar gerçek ürün koyuyorlar, üstünü de sahte ürünle tamamlayıp piyasaya sürüyorlar. Ürünlerin sahte olup olmadığı ise ancak tahlilde anlaşılıyor" diye açıklamalarda bulunmaktadır. Denetimsiz kaçak tarım ilaçlarının ve gübrelerin hem insan sağlığına hem de toprağa büyük zarar verdiği yadsınamaz bir gerçektir” diye konuştu.
SERTİFİKALI TARIM BAYİLERİNDEN ALINMALI
Oda Başkanı Mehmet Bayram, “Karaman Ziraat Odası Başkanlığı olarak bizde çiftçilerimizi bu konuda uyarıyoruz. Kullanacakları gübre ve ilaçları sertifikalı tarım bayilerinden ve ilgili tarımsal kuruluşlardan almalarını önemle rica ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızca tescil edilmemiş ve Gübre Takip Sistemine kayıtlı olmayan barkodsuz gübreleri çeşitli araçlarla seyyar olarak satan kişilere ve gübrelere itibar edilmemesi ve il Müdürlüğümüzden gübre dağıtıcılık belgesi düzenlenmiş satış yerlerinden gübrelerini alması sahte/taklit gübrenin piyasaya arzının önlenebilmesi için fatura ve sevk irsaliyesi kontrol edilerek Gübreler gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan gübre bayilerinden faturalı bir şeklide alınmalıdır. Bu gübreleri, ambalaj etiket bilgileri sahte GTS barkod ve fiziksel görünümleri itibariyle taklit ve tağşiş gübre olduklarını ayırt etmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ambalaj üzerindeki GTS barkodunun sorgulanması GTS Barkod/Bandrol ve etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri satın alınmaması. Bu durumla karşılaşıldığında kolluk kuvvetlerine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi önemle duyurulur” dedi.