Kazımkarabekir'de Sürü Yönetimi Elemanı Kursu
Kazımkarabekir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Karaman'ın tarım ve hayvancılıkta önde gelen ilçesi olan Kazımkarabekir'de vatandaşlara katkı sağlayacak çalışmalara devam ediyor. Bu kapsamda ilçede hayvan yetiştiriciliği alanında sürü yönetimi elemanı kursu açılacak.
Kazımkarabekir Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kazımkarabekir İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğinde Halk Eğitimi Merkezinde açılacak olan kursta; iş piyasasının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bireyleri İSG, çevre koruma, kalite kural ve yöntemleri çerçevesinde; yetkisi dâhilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; Temel seviyede işletim sistemi kontrollerini ve ofis uygulamalarını yapabilen, kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan kazanımlara dayalı modüler yapıda geliştirilmiştir, bireyleri sürü yönetimi mesleğine hazırlamak ve istekleri doğrultusunda ilerlemelerine, kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan bir yapıda geliştirilmiştir.
104 saatlik kurs süresince kursiyerlere; İş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemi, İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemleri, tehlikelerden kaynaklanacak risklere karşı gerekli önlemleri alması, acil durumlarda gerekli tedbirleri alması, sürüdeki hayvan sayısını takip etmesi, sürünün ulaşımını sağlaması, sürüyü merada konaklatması, Sürünün su ihtiyacını karşılaması, Sürünün arazide takibini yapması, Sürüyü ağıl/ahırda yönlendirmesi, Yavruları (kuzu/oğlak/buzağı) sürüye katması, Sürü köpeklerinin eğitim ve yönlendirilmesini sağlaması, Sürüye uygun mera/otlak araştırması, Sürüyü mera/otlakta yeşil otla beslemesi, Sürüyü kuru otla/dane yemle beslemesi, Yavruları beslemesi, Hayvanların fiziksel bakımını yapması, Hayvanları sağması, Gebe hayvanlara bakması, Yeni doğan yavruların bakımını yapması, Hayvanlardaki yapağı/kılı/tiftiği kırkması, Çoban köpeklerinin bakımını yapması, Sürüdeki hayvanların sağlığını izlemesi, Hastalanan hayvanları belirlemesi, Hastalanan hayvanların tedavisini desteklemesi, Salgın hastalık durumunda sürüyü koruyucu önlemler alması, Parazitlere karşı önlem alması, Hayvanların aşılarını takip etmesi, Hayvanların doğumuna destek olması, Yavruların bakımını desteklemesi, Hayvanları çiftleştirmesi konularında eğitimler verildi. Kurs boyunca bireylerde kök değerlerin kazandırılması ve geliştirilmesi hedeflenmiştir. Kurs programında yer alan "kök değerler" şunlardır: adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik. Bu değerler, öğrenme ve öğretme sürecinde hem kendi başlarına hem de diğer kök değerlerle birlikte ele alınarak hayat bulacaktır. Kurs sonunda kursa katılanlara belgeleri verilecektir.