Kaygı Bozuklukları - Anksiyete Bozukluğu
Bir diğer adı anksiyete bozuklukları toplumun ortalama %18-%20 sinde görülen ve erkeklerden çok kadınları tutan sıkıntılı bir ruhsal rahatsızlıktır. Sürekli gerginlik, sebepsiz sıkıntılar, aşırı terlemeler, ellerde titremeler, kötümser düşünceler, hep kötü bir haber alacakmış gibi tetikte olmak, soluk alma problemleri, çeşitli korkular gibi tanıtıcı özellikleri ile belirti verir.
Genellikle ataklar halinde gelen ve çeşitli bunalımları kapsayan hatta panik atak krizlerine kadar giden türleri vardır. Bazı ataklar çok ağır olur, hasta kendini boğulacakmış gibi hisseder. Devamlı gerginlik yaşamaları halsizlik, yorgunluk ve çeşitli kas ağrılarına sebep olabilir. Ani telefon çalması, vakitsiz çalan kapı zilleri, aniden oluşan gürültüler, yüksek sesle bağrışma sesleri tetikleyici faktörlerdir.
Kimlerde Daha Çok Görülür
Anksiyete, baskı altında ve aşırı koruyucu ebeveynler ile büyüyen çocuklarda görüldüğü gibi genetik yönü de olan bir huzursuzluk halidir. Çocukluk yıllarında şahit oldukları olumsuz olaylar, atlatılan kazalar ve ürkütücü denemeler yaşayan bir ömür boyu bu travmaların gölgesinde yaşayabilir ve mutsuz olurlar. Zor koşullarda yaşamak, çeşitli halledilemeyen sorunlarla karşılaşmak, yanlış aile tutumları, mevcut anksiyetenin daha ağır tablolar halinde seyretmesine nedendir.
Bu sebeplerin haricinde bazı fizyolojik rahatsızlıklar
Denizde boğulma olayları, yangınlar, depremler ve bunun gibi yaşanmış korkulu anlar çocukluk çağında hatta yetişkinlik döneminde bile belleklerde derin izler bırakan ve rutin hayatlar yaşayan insan zihninde sorunların oluşmasına ve anksiyeteye dönüşmesine ortam hazırlar.
Bu Sebeplere Ek Olan Diğer Etkenler.
*Sözlü veya fiziki Çocuk istismarları, kendisinin ya da sevdiği kişilerin saldırılara uğraması, kaçırılma olayları yahut sevdikleri yakınlarının ölümleri.
*Tiroit, şeker, kalp ve akciğer gibi hastalıkların da anksiyetenin oluşmasında rolü vardır.
*Bazı hastalıklarda kullanılması zorunlu olan ilaçların yan etkileri olarak zuhur ettiği de tespitler arasındadır.
Kaygı Bozukluğunun Türleri.
Genel Kaygı Bozukluğu: Sebepsiz endişe ve korku krizleri. Uçak kazalarından korkan kişilerin çocuklarına uçağa binmeyi yasaklaması, denizde boğulmalardan korkan kişilerin denize girmemeleri ve yakınlarını denize girmekten men etmeleri gibi.
*Ani ve şiddetli korku nedeniyle göğsünde beliren ağrılar, terlemeler ve artan çarpıntılar.
*Kalabalık yerlerde aniden oluşan patlamalar, büyük trafik kazalarının oluşturduğu korkma neticesi oluşan, kalabalığa girme korkusu, taşıtlardan korkma ve öyle yerlere gitmeme gibi haller.
*Sevdiklerinden ayrı kalma veya onları kaybetme korkuları. Bu korkuyu yaşayan kişiler sevdiklerini hep gözü önünde olsun isterler. Bir yere gittikleri zaman onlar gelene kadar son derece sinirli, telaşlı ve tedirgin olurlar. Hastalığın tanısı için uygulanan birçok testler olmasına rağmen bu testler tek başına kesin sonuca ulaştırmaz. Laboratuvar incelemeleri ve gözlem yöntemleri, çeşitli tıbbi analizlerle gerçek sonuca varılabilir.