Karaman Mutfağını Dünyaya Tanıtan Kitap Avrupa Birincisi Seçildi
'Gelenekten Aşene'ye,Karaman Mutfağı' Kitabı, yemek kitaplarının OSCAR'ı olarak bilinen Gourmand Cook Book Ödülleri'nde Avrupa birincisi seçildi.
Bir aile geleneği olarak ”Şehir kültürü ve Tarihi” araştırmasını devam ettiren Rıza Duru’nun hazırladığı, Karaman mutfak kültürünü tanıtan ve beş yıllık bir emeğin ürünü olan “Gelenekten Aşene’ye, Karaman Mutfağı” adlı yemek kitabı, dünyadaki en prestijli gastronomi ödüllerinden olan Gourmand Cook Book Awards’ta Avrupa Birinciliği ödülünü kazandı.
Kitap, Karaman’ın yaşça büyüklerden alınan geleneksel tariflerden oluşurken, yemeklerin uygulanması Fethiye Duru, Fotoğraflanması ve tasarımı Feyzullah Tunç, Ali Duru ve İ.Ethem Büyükköse, editörlüğü ise KMÜ Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Ali Şen tarafından yapıldı.
Eserdeki yemeklerin büyük bir çoğunluğu Bulgur ve Bakliyattan oluşması nedeni ile Duru Bulgur ile özdeşleşen kitabın ikinci baskısı, bu güzide kuruluşumuz tarafından yapılmış ve DURU BULGUR YAYINLARI olarak 2022 yılında dağıtıma çıkmıştır.
Gelenekten Aşene’ye, Karaman Mutfağı Kitabı, Karaman mutfağının bir kültürel mirası olarak sadece yerel halkın değil,dünya çapında gastronomi meraklılarının da ilgisini çekmiştir. Bu nedenle TAŞFED ( Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu ) ve onun değerli başkanı Bayram Özrek’in katkıları ile dünyaca ünlü bu yarışmaya katılmış ve ödüle giden yol açılmıştır.
Gourmand Cook Book Awards, 1995 yılından bu yana düzenlenen ve dünya çapında , yemek kültürüne dair en prestijli ödül olarak bilinmektedir.Her yıl yüzlerce kitabın değerlendirildiği bu organizasyon, gastronomi dünyasında çok büyük etki yaratmaktadır.2025 yılı haziran ayında Portekiz’de yapılacak olan ödül töreninde, Karaman Mutfağını temsil etmek, yazar ve katkı sağlayan tüm ekip olarak büyük bir onur olarak görülüyor.
“Gelenekten Aşene’ye, Karaman Mutfağı” Karaman’ın geleneksel yemeklerini sadece Türk Mutfağı’na değil, Dünya Mutfağı’na da tanıtan başyapıt olarak, hem yerel, hemde uluslararası düzeyde büyük takdir toplamıştır.
Rıza Duru, ”Bu büyük başarı,Karaman Mutfağının kültürel mirasını yaşatmanın ve dünyaya tanıtmanın,azim ve işbirliği ile mümkün olduğunu bir kez göstermektedir” dedi.