Ermenek Batırması
Batırık (Ermenek Batırması) Cevizli Tarifi Nasıl Yapılır?
Batırık (Ermenek Batırması) Cevizli Tarifi İçin Malzemeler
Ana Malzemeler
2 su bardağı ince (kısırlık) bulgur (dügürcük)
1/2 (yarım) su bardağı dövülmüş ceviz
2 orta boy soğan
1 kase maydanoz
Bir kaç dal fesleğen
5-6 adet domates
Su
isteğe göre buz
Ekstralar (mecburi değil)
Salatalık
Domates
Mayhoş elma
Lahana
Yavru patlıcan
Soğan
Biber.
Bulguru geniş ve derin bir kaba alıyoruz. Üzerine tamamen dövülmüş veya robotta iyice un gibi çekilmiş cevizimizi ekliyoruz. Küçük küçük doğranmış soğanı ve maydanozu ekleyip elimizle iyice karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz. Küçük küçük doğranmış domatesi yavaş yavaş ekliyoruz ve domatesleri elimizle eze eze karışıma yedirerek yoğurmaya devam ediyoruz. Son olarak fesleğeni de küçük küçük doğrayip ekliyoruz. Yoğurma işlemi bulgurlar yumuşayana kadar devam edecek. Bunu da tadarak anlayabilirsiniz ağzınıza çıtır çıtır gelmeyecek. Bu arada sıkılıp köfte şekli verecek yumuşaklığa gelen batırık hazır demektir. Bir kısmını köfte şeklinde sıkıp servis edelim. Kalan kısmına da yavaş yavaş su koyarak sulandırıp soğuk bir çorba gibi tüketebiliriz. Ne kadar su koyacağınız size kalmış ben çok koyu kıvamlı sevmiyorum siz de tadına bakarak su ekleyebilirsiniz.
Püf nokta domates soğan maydozu robotta çekmek yerine doğrayıp yoğururken ezmek ufaltmaktir.
Ekstra malzemelerimizi de hem sıkmasıyla yiyebiliriz hem de sulu halinin üzerine doğrayarak yiyebiliriz. Yeşil veya kara lahana çok yakışır haşlayarak yanında tüketebiliriz. Ben en çok mayhoş elmayla seviyorum.
Görüntüsü sebebiyle bilmeyenlerin ön yargıyla yaklaştığı ancak bir kez yiyenin bağımlısı olduğu enfes bir lezzettir. Yaz günlerine özellikle uygundur. Sulu haline bol buz atarak serin serin tüketmenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun