Eğitimci Yazar Aslanhan'dan Aile Ve Gençlik Konferansı
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde 'Bilinçli Aile, Duyarlı Gençlik' konulu konferans düzenlendi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde 'Bilinçli Aile, Duyarlı Gençlik' konulu konferans düzenlendi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Akademik Düşünce Eğitim ve Medeniyet Topluluğu, Genç Memur- Sen Karaman Şubesi ile Türkiye Gençlik Vakfı Karaman İl Temsilciliği tarafından 'Bilinçli Aile, Duyarlı Gençlik' konulu konferans düzenlendi. KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversite personeli, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Eğitimci Yazar Sıtkı Aslanhan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Akademik Düşünce Eğitim ve Medeniyet Topluluğu Başkanı Erkam Muşta yaptı.
Açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Eğitimci Yazar Sıtkı Aslanhan çağın ve neslin yaşadığı değişimlere dikkat çekerek şunları söyledi: "Geçtiğimiz sekiz on yıl içinde çok şey değişti. Önceleri ülkemizde insanların güzel evimiz arabamız olsun, güzel kıyafetler giyelim, çocuklarımızı en iyi okullara gönderelim gibi hayalleri vardı. Sadece kendi dünyamıza odaklanmıştık, fakat internet ve teknolojinin getirdiği problemlerin kimse farkında değildi. Ne zaman bu hayaller gerçekleştirildi; işte o zaman çocuklarımız annelerine isyan etmeye, babalarına kafa tutmaya başladığında onlardaki değişikliğin farkına vardık ve 'biz nerede hata yaptık?' diye sorabildik ama iş işten maalesef geçmişti."
"Tehlikenin farkında olmamız gerek"
Aslanhan konuşmasının devamında teknolojinin yarattığı sorunlardan bahsederek, "Şu teknoloji dediğimiz hadise elbette harika, internet muhteşem bir şey, akıllı telefonlar Allah'ın çok büyük lütfü fakat bunları doğru kullanırsanız. Bunları doğru kullanabilecek bir babayiğidi bulmak öyle kolay değil. Şimdi bir kısım popüler tehlikeli oyunları görmeye başladık; bunlar tehlikenin görünen yüzü, görünmeyenleri bilmiyoruz. Çocuğunuz odasında performans ödevini yaparken bir anda bilgisayar çöküyor; masumca bir antivirüs programı, heyecanla o programı indirip verilerini kurtarıyor fakat o programın başka bir özelliği daha var, bilgisayarın kamerasını aktifleştirmek, işte o andan itibaren çocuğunuzun odası yirmi dört saat izlenebiliyor, özel görüntüler alınıyor, talimatlar dizisine geçiliyor ve intihara kadar ilerleyen süreç başlıyor." dedi.
"Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları dikkatli kullanılmalı"
Aslanhan sosyal medya uygulamaları ile ilgili uyarılarda bulunarak sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklarınızın fotoğraflarını internette paylaşmayın. Çocukları doğar doğmaz paylaşmaya başlıyoruz, lütfen özel yaşamınızı paylaşmayın. O akıllı telefon çocuğunuzun masasındayken ondan ders çalışmasını, başarılı olmasını beklemeyin; mesaj sesini duyduğu zaman beynine kan sıçrıyor, bakmadan duramaz, insan dayanamaz. Aynı ev içinde birbirine mesaj gönderen aileler var, bunları yapmayın."
Yeni neslin sorunları
Sosyal medya, teknoloji ve internetle birlikte yetişen neslin çok büyük sorunları olduğunu söyleyen Aslanhan yeni neslin internet ve teknoloji bağımlılığı, kafe, dışarıda yemek yeme gibi alışkanlıkları olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Yeni neslin aidiyetleri yok. Bu yüzden milli duygulardan uzaklar, aile ve arkadaşlık bağları çok zayıf. Meseleler üst üste gelince intihardan ve şiddetten kaçınmıyorlar. Bir projedir bu; dünya vatandaşı olmaya çalışıyorlar, dinlere ve ideolojilere karşı soğuklar ancak sözde aktivistler. En önemlisi de dikkatleri birkaç dakika ile sınırlı; düşünmeden ani kararlar alıyorlar, okumak yerine fotoğraf yada video izlemeyi tercih ediyorlar. Hafızaları ve öğrenme kabiliyetleri bir önceki nesle göre daha az ve evlenip tek bir kişi ile ömür geçirmeye, çocuk sahibi olmaya da sıcak bakmıyorlar."
Aslanhan konuşmasının devamında yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulunarak şunları sıraladı: "Ebeveyn olarak çocuklarınızın yeteneklerine güvenin, problemler karşısında direktif vermek yerine birlikte beyin fırtınası yapıp çözüm üretin. Kız çocuklarının en çok istediği şey sevilmektir; hata yapsalar da onlara sevginizi hissettirin. Çocuklarınızın eğlendikleri şeylerle eğlenin. Eşinizi sevdiğinizi ona gösterin. Çocuklarınızla anılar biriktirmek için çaba sarf edin. Dünyanın merkezinde olmadıklarını onlara öğretin, iç güzelliğin dış güzellikten daha önemli olduğunu hatırlatın, onlarla baş başa dışarı çıkın, zaman geçirin, koruyucu olmayın. Acıkmalarına, susamalarına, ıslanmalarına izin verin. Varlığın kıymetini bilmeleri için yokluğu gösterin. Özgüvenleri düşük olmasın derken şımartmayın."
Aslanhan son olarak çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasının önemine değindi. Örf, adetlerin ve milli değerlerin gelecek nesillere aktarılması için aile büyükleri ve kutsal mekanların ziyaret edilmesine, ayrıca bayramlaşmalara çocukların katılımlarının sağlanmasına dikkat çekti.
Konferans plaket takdiminin ardından Eğitimci Yazar Aslanhan'ın kitaplarını imzalaması ile sona erdi.