Bilgisayara Virüs Girdiğini Nasıl Anlarım?

TAKİP ET

Bilgisayarlarımız günlük yaşamımızda artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. İnternette gezinirken veya dosya indirirken bilgisayarımıza virüs bulaşması oldukça can sıkıcı bir durum olarak bilgisayar kullanıcılarını rahatsız etmektedir.

Virüsler genel olarak bilgisayarımızdaki dosyalarımızı silme, çalmak veya zarar vermek için tasarlanmış yazılımlardır. Bu nedenle, bilgisayarımıza virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak son derece önemlidir. Siz değerli okurlarımız için oluşturmuş olduğumuz bu makalede, bilgisayarınıza virüs bulaştığını nasıl anlayabileceğiniz hakkında bazı ipuçları listelenmiştir. Bu ipuçlarını kontrol ederek bilgisayarınızda herhangi bir virüsün olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Her virüsün aynı sorunu çıkartmayacağını da bilmenizde fayda var. Yani aşağıdaki unsurlardan biri bilgisayarınızda varsa kesin olarak virüs bulaştı demek pek doğru olmayacaktır. Dilerseniz zaman kaybetmeden içeriğimize geçelim.

Bilgisayarınızın Aniden Yavaşlaması

Bilgisayarınızın yavaşlaması birçok nedenden kaynaklanabilir. Bilgisayarın hiçbir şey yokken aniden yavaşlamaya başladıysa, bunun nedeni bilgisayarınıza bulaşan bir virüs olabilir. Bazı virüsler, bilgisayarınızın performansını düşürerek bilgisayarınızın kaynaklarını hızlı bir şekilde tüketir. Özellikle, bilgisayarınızın normalden daha yavaş olduğunu fark ederseniz, bilgisayarınıza virüs bulaştığını düşünebilirsiniz.

İnternet Bağlantınızda Meydana Gelen Yavaşlama Sorunu

Günümüzde piyasada yer alan bazı virüsler, internet bağlantınızı yavaşlatabilir. Bilgisayarınızdaki virüsler, internet hızınızı düşürerek internete bağlanma sürenizi büyük bir oranda uzatabilir. Bu nedenle, internet bağlantınızın anormal yavaşlamasını fark ederseniz bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.

Bilgisayarınız Kendiliğinden Kapanıyor veya Yeniden Başlatılıyorsa

Bazı virüsler, bilgisayarınızın kapanmasına veya yeniden başlatılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda, bilgisayarınızdaki virüsler bilgisayarınızın normal işletim sistemine müdahale ederek bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirebilirler. Bu nedenle, bilgisayarınızın kendiliğinden kapanması veya yeniden başlatılması durumunda bilgisayarınıza virüs bulaştığını düşünebilirsiniz.

Bilgisayarınızda Ani Dosya Kaybı veya Dosyaların Değişmesi

Bilgisayara bulaşan bazı virüsler bilgisayarınızdaki dosyaları silme, değiştirme veya şifreleme gibi kötü amaçlı işlemler yapabilir. Bilgisayarınızda aniden dosya kaybı veya dosyaların değiştirildiğini fark ederseniz bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.

Antivirüs Programının Uyarı Vermesi

Antivirüs programlarının ana işlevi, bilgisayarınızı virüslerden korumaktır. Antivirüs programınız bilgisayarınıza bir virüs bulaştığını tespit ederse, sizi uyaracaktır. Antivirüs programınızın uyarı vermesi durumu bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabileceğini göstermektedir. Böyle bir durumda Antivirüs programı ile bilgisayarınızı taratmanızı öneririz.

Pop-up Reklamlar ve Yönlendirmeler

Bilgisayara bulaşan bazı can sıkıcı virüsler, pop-up reklamlar ve istenmeyen yönlendirmeler gibi rahatsız edici etkilere neden olabilir. Bu tür virüsler, bilgisayarınıza bulaştığı zaman rastgele web sitelerine yönlendirebilir veya bilgisayarınızda rahatsız edici pop-up reklamlar gösterir. Bilgisayarınızda sürekli pop-up reklamlar ve yönlendirmeler alıyorsanız, bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.

Bilgisayarınızda Yeni Programlar ve Araç Çubukları Görülmesi

Bilgisayara bulaşan bazı virüsler, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım ve diğer zararlı programlar yükleyebilir. Bilgisayarınızda aniden yeni programlar ve araç çubukları fark ederseniz bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.

Kaynak: karaman.gen.tr / Erdem Silay

Bilgisayara Virüs Girdiğini Nasıl Anlarım Virüs karaman.gen.tr İnternet Antivirüs Programı