Behçet Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

TAKİP ET

Bir damar iltihabı olarak behçet hastalığı cinsel organlarda, göz, eklem bölgeleri gibi birçok yerde kendini gösterebilen nedeni kesinleşmemiş bir hastalıktır. Hastalığın tanımı 1937 yılında Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından yapılmıştır. Behçet hastalığı dünyada bazı bölgelerde daha fazla görülür. Bu dağılım ipek yolu ile de paraleldir. Çin, İran, Türkiye, Uzak Doğu gibi yerlerde daha sık görülür.

Belirtileri Nelerdir?

Bulaşıcı olmayan behçet hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Ağızda yara her hastada meydana gelir. Bunlar küçüktür, büyük yaralara nadir rastlansa da çıktığı zaman zor tedavi edilir.

Genital yaralar, erkek çocuklarda peniste ya da torbalarda görülebilir. Yetişkin erkeklerde çıkarsa iz bırakarak iyileşme görülür. Kız çocuklarda dış genital organlarda yara görülür. Bunlar ağız içinde çıkan yaralara benzer.

Deri tutulumu, özellikle ergenlikten sonra bacak alt kısmına yerleşen kırmızı ve ağrılı, kabarık sert görünüm oluşur. İğne ucu batırılması hissi verir.

Göz tutulumu, hastalığın en ciddi tablolarından biri olarak karşımıza çıkar. Erkek çocuklarda görülme olasılığı %70 oranındadır. Görme yetisinin kaybına neden olabilecek yapısal hasarlar oluşur. Sendromun başlamasından sonraki 3 yıl içinde tutulum oluşur.

Eklem tutulumu, genelde çocuklarda ayak, el bileği, diz kapağı, dirsek ekleminde ortaya çıkar. İltihap 4 hafta içinde iyileşir ve iz bırakmaz.

Nörolojik tutulum, behçet hastalığı olan çocuklarda nadir de olsa görülür ve kafa iç basıncının artması, sara nöbetleri, psikiyatrik bazı problemler görülebilir.

Gastrointestinal tutulum, Uzak Doğu’da yaşayan hastalarda yaygın görülür bağırsaklarda incelme ve yaralar görülebilir.

Behçet hastalığı tedavisi hastalığın nedeni kesin olarak bilinmediği için özgül olarak gerçekleşememektedir. Bunun yanında hastalığın görüldüğü değişik organ tutulumları için tedavi alternatifleri bulunabilir. Kolşisin ve kortikosteroidler, immün baskılayıcı ilaçlar, talidomid, oral ve genital bölge için tedaviler yaygın kullanılan yöntemlerdir.

Behçet Behçet Hastalığı Behçet Hastalığı Nedir Behçet Hastalığı Belirtileri Behçet Hastalığı Bulaşıcı mı