Bayram: "İsraf önlenecekse önce 'Serpme Kahvaltı' yasaklanmalı"
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, serpme kahvaltının yasaklanmasını istedi.
Bayram, yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
"Görgüsüzlük tarafı bir yana, ülkede "israf' önlenecekse önce "Serpme Kahvaltı" yasaklanmalıdır. Bugün serpme kahvaltıda gelenlerin hepsini bitirmeniz zaten imkansız. Amaç "bu kesin senin gibi aç gözlünün önce gözünü doyurur" algısını yaratmak.
Özellikle son yıllarda şehirlerde Serpme Kahvaltı alışkanlığı oldukça yaygınlaştı. Hafta sonu serpme kahvaltıya gitmek çok moda oldu, çoğu zaman tıklım tıklım olan mekanlarda oturacak yer bulmak zorlaştı.
Son zamanlarda yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü ve açık büfe nedeniyle yaklaşık 214 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirtilmektedir. Midelerden çok göze hitap eden onlarca yemeğin belki de büyük bir kısmı hiç dokunulmadan gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gidiyor.
Mesela kilolarca şekerden üretilen reçeller çöpe gidiyor. Onca şeker, pişirme esnasında kullanılan doğal gaz, reçelin içindeki meyve çöp oluyor. Bu sadece bir örnek…
İsrafın bir davranış bozukluğu olduğunu ve serpme kahvaltılarda ya porsiyonların azatılmasını ya da müşterilerin isteğine göre getirilmelidir.
Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dahil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor.
Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bu miktar yıllık 1.3 milyar ton gıdaya karşılık geliyor.
Sonuç olarak özetle,
Bu milli bir mesele.
Dünyada ciddi bir kıtlık ve gıda sorunu yaşanıyor. Böyle bir şeyde sadece restoran kendi para kazansın diye insanların yemediği şeyden para kazanmak ve israf etmek doğru değil.
Ülkemiz genelinde dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan özellikle turistik otellerde uygulanan açık büfe uygulamaları ve serpme kahvaltı yasal bir düzenleme yapılması israfın önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Türkiye’de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını dikkate alınması gerekir özellikle yaşanan ekonomik kriz döneminde yetkililer üzerinde durması gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir..
Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır."